De ongeschreven regels voor daten

Daten is en blijft altijd ontzettend spannend. Dat is iets wat zeker is! Of het nou de eerste keer of de twintigste keer is dat je een afspraakje hebt, de spanningskriebels zullen toch altijd wel even om de hoek komen kijken. Om je zenuwen een beetje onder controle te krijgen, geven we je alvast tips, zodat jij je over deze punten niet meer druk hoeft te maken. Wat zijn eigenlijk de ongeschreven regels op het gebied van daten? Wij vertellen ze!

Unplugged

Niks is irritanter dan iemand die telkens op zijn of haar telefoon kijkt. Het klinkt misschien logisch, maar let maar eens op hoeveel mensen eigenlijk op hun telefoon kijken terwijl ze heerlijk in het zonnetje op het terras zitten of wanneer ze aan het dineren zijn bij kaarslicht. Dit is bij daten ook een echte no go! Geef je date de indruk dat je naar hem of haar luistert door hem aan te kijken, ook al is zijn verhaal misschien niet zo boeiend. Dus laat je telefoon gewoon in je tas zitten of leg hem met het scherm naar beneden op de tafel als je hem niet uit het oog wil verliezen.

Gespreksonderwerpen

Een ding waar veel mensen zich druk over maken: ‘En wat dan als het gesprek stilvalt?’ Er zijn mensen die een lijstje maken met gespreksonderwerpen. Valt het gesprek stil? Check op het toilet even de gespreksonderwerpen die je van tevoren genoteerd hebt. Er zijn een aantal onderwerpen die je eigenlijk moet ontwijken tijdens een (eerste) date. Als eerst: praten over je vorige relatie(s). Wanneer jij praat over je ex, dan voelt je date zich niet alleen ongemakkelijk, maar hij of zij kan ook het idee krijgen dat je nog niet helemaal over diegene heen bent… Verlang jij naar het hele ‘huisje, boompje, beestje’? Probeer dit tijdens de eerste date nog even voor je te houden. Wellicht zit je date hier nog helemaal niet op te wachten! De laatste tip op het gebied van gespreksonderwerpen: praat niet alleen maar over jezelf. Hoe goed het ook is om trots te zijn op je zelf: een date hebben met iemand die continu over zichzelf praat en geen interesse toont in de ander kan echt niet! Toon interesse, dat is misschien wel het belangrijkste!

Dat wordt dan €80,- alstublieft

De borden zijn leeg, de drankjes zijn op en ook het toetje heeft jullie heerlijk gesmaakt (of niet, dat kan natuurlijk ook nog (; ). Nog even na kletsen over de avond, of misschien een gemakkelijke stilte, maar dan is het toch echt zo ver. “Zullen we de rekening maar vragen?” Na een paar minuten brengt de serveerster een schoteltje met twee pepermuntjes, een visitekaartje van het restaurant en jawel, de rekening. Maar wie gaat de rekening betalen? Jij of je date? Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar wie vindt wie moet betalen. De meningen zijn verdeeld. De conclusie is dat vrouwen eigenlijk verwachten dat de man de portemonnee tevoorschijn haalt en de man verwacht dat de vrouw voorstelt om in ieder geval een deel te betalen. Dus mannen, opgelet: ligt de rekening op tafel? Neem het initiatief om te betalen en wacht vervolgens af wat de vrouw doet. Biedt zij aan om te betalen? Wijs het dan af en als ze erop aandringt, vertel dan dat ze maximaal een deel mee mag betalen. Ruzies na afloop van de date moeten we natuurlijk voorkomen (;

Ten slotte, probeer te genieten van je date en wees gewoon jezelf! Hoe cliché het ook klinkt; jezelf zijn is echt het allerbelangrijkste!