Verliefdheid, wat doet het met je?

Verliefdheid is eigenlijk nog geen liefde. Het is een voorstadium van de liefde. Verliefdheid, je krijgt er kriebels van in de buik. Alsof je constant zenuwachtig bent. Je bent jezelf niet meer. Je bent constant blij of juist onzeker. Maar wat doet verliefdheid nu precies met een mens?

Hormonen vliegen in het rond, net als de vlinders trouwens

Je voelt je alleen maar blij, blij, blij. Oppeppende hormonen maken je vrolijk. Die hormonen zijn verslavend. Gek eigenlijk. Of juist niet? Want op de een of andere manier raak jij ook verslaafd aan de persoon waar je verliefd op bent. De hormonen die rondvliegen als je verliefd bent noemen we dopamine. Door dopamine voel je plezier. Het hersengebied wordt gemotiveerd om steeds dat fijne en blije gevoel te ervaren. Dat doe je door de aandacht van je liefde te winnen. Dus ja, je bent eigenlijk verslaafd aan degene waar je verliefd op bent!

Geen honger en toch energie voor tien

Vlinders! Wie kent ze niet? Bijna iedereen heeft ze wel gevoeld. Als je ooit verliefdheid hebt ervaren. Een naa kriebeltje in de buik. Als of je zenuwachtig bent. Constant als je aan je liefde denkt heb je weer die kriebel. Ook hier speelt weer die dopamine een rol. Dopamine is een amfetamine. Werkt verdovend. Net als speed. Het onderdrukt honger en het jaagt je bloedcirculatie op hol. Dat laatste zorgt voor het vlindergevoel. Ook hier komt die verslaving weer kijken. Net als die blijheid, die energie, die verslaving.

Je gedraagt je anders

Vriendengroepen klagen altijd: hij of zij is zo anders sinds de liefde er is. En dat blijkt. Want dit is hoe mannen en vrouwen zich beide gedragen. En hoe vrouwen en mannen zich apart gedragen tijdens verliefdheid.

Mannen en vrouwen:

  • hebben alleen nog een wereld die draait om degene waar ze verliefd op zijn
  • praten nergens anders meer over dan hun geliefde
  • willen alleen nog maar bij die liefde zijn
  • houden hun nieuwe partner constant in de gaten
  • stellen hun liefde nooit teleur: ze doen alles voor de ander

 

Toch zit er verschil in het gedrag van mannen ten opzichte van het verliefde gedrag van vrouwen. Je herkent het vast: mannen zitten een beetje in de ontkennende fase. Of hebben grote praat over hoe lekker ze is. En vrouwen hebben het alleen over zijn leuke kanten, mooie kanten, romantiseren ALLES.

 

Mannen:

  • gaan de handige harry uithangen: ze doen alle klussen voor hun meisje
  • vertonen haantjesgedrag

 

Vrouwen:

  • verwennen hun mannen en doen ineens hun huishouden, smeren hun broodjes…
  • doen hun best om er zo mooi mogelijk uit te zien

 

We noemden het al: energie voor tien, geen honger, blijheid,verslaving. Mannen en vrouwen worden stapelgek door de liefde.